潮藝所 ( Pixel Lab ),打造一座光譜藝廊!

專案名稱|學美・美學-校園美感設計實踐計畫3.0
專案類型|校園改造/品牌與空間設計整合
主辦單位|教育部/台灣設計研究院 
指導顧問|陳俊良 /自由落體設計
學校團隊|板橋高級中學
                       賴春錦校長、傅湘承主任、田憶萍老師
設計公司|3+2 DesignStudio
設計團隊|謝易成 /陳芳育 / 陳芯怡 / 李柏辰 / 李柏萱
執行公司|3+2 DesignStudio
木工公司|堂奧工程有限公司
水電公司|晨威工程有限公司
拆除公司|漣發環保工程

油漆公司|楊師傅
燈具公司|芊愉國際有限公司
地板公司|元富裝潢有限公司
招牌公司|和亞壓克力
五金公司|東順五金行
矽利康公司|矽利康線條美學李逸工作室
座椅公司|祥業工業
特別感謝|新竹 云光照明 (照度模擬與專業燈具)

The Pixel Lab, a Spectral Gallery

By adopting the design concepts of digital aesthetics, experimentation, and innovation, we built a new media art lab in the New Taipei City Banqiao Senior High School.We designed the overall space using the idea of pixel arrays; the ceiling using unique white cube lighting,

and the left and right large windows using square frame lighting, creating a lab that is white in color. The overall space exemplifies the notion of spatial, multi-level art; and teachers can use the modular tables and chairs as well as display cabinets according to their needs, teaching students via the methods of classroom, exhibition, or performance.

To connect the middle and back of the classroom separated by ceilings of varying heights (due to various pipelines), a large sliding door was installed between the two sections. The original space was ingeniously divided into a teaching and exhibition space, where the sliding door serves as the main visual wall or a post-it wall for brainstorming during student group discussions.

 

At the back of the classroom, a perforated hardboard wall, storage cabinets, and a long table that can be rearranged freely are used, creating an exhibition space that can be repositioned flexibly. The perforated hardboard plus its ability to hang display modules on the left and right sides

enable students to showcase their works in a variety of ways.

 

Finally, we use the color of blue in the overall image planning to penetrate the space, enlarging the Pixel Lab visually,

bringing images and lighting together in the classroom and corridor,and emphasizing the new media art spirit of Pixel Lab.

潮藝所 ( Pixel Lab ),打造一座光譜藝廊!

我們以數位美學和實驗創新的設計概念,打造新北市立板橋高級中學之新媒體藝術實驗室,整體空間利用像素點陣的意象,天花板以獨特白色立方體的燈光設計,以及左右大窗戶方形框照明燈,共同搭配色彩計畫的實驗室白,整體氛圍呈現空間藝術多層次概念;同時透過模組化桌椅和展示櫃體,教師可依據不同使用需求,擇選課堂、展覽、表演三種模式。

 

另一方面,我們為銜接教室中後半段區域,因管線導致之天花板高低落差,特別於交界處設置大面拉門,利用空間原形自然區隔出教學和展覽兩大區域;拉門除可作為展演主視覺牆外,學生如有分組討論之需求,亦可作為腦力激盪的便利貼創意牆。

 

教室後方則用整面洞洞板牆與收納櫃體,與可自由拼接的長桌,建構出展覽空間,運用可機動組合、靈活搭配的層板,加上左右二邊可吊掛展示模組功能,為學生發表作品的實驗場域,增添更多可能的變化性。

 

最後,我們在整體形象規劃上,我們採用板中藍色,作為貫穿空間的核心點,將Pixel Lab 給予視覺點陣化與放大化,結合圖像與燈光運用在教室內部與走廊處,更加強化潮藝所的新媒體藝術精神。

LINE_ALBUM_220703_6.jpg
LINE_ALBUM_220703_3.jpg
LINE_ALBUM_220703_5.jpg
LINE_ALBUM_220703_0.jpg
573889-The Pixel Lab, a Spectral Gallery-01.JPG
573889-The Pixel Lab, a Spectral Gallery-07.jpg
573889-The Pixel Lab, a Spectral Gallery-05.jpg

Show More

 廣興紙寮